Рецепти > Закуски > Хрупкава гранола

Хрупкава гранола

За около 15 порции

Закуската е най-важното хранене на деня! Затова е страхотно да започнете деня с богата на хранителни вещества, вкусна гранола, покрита с пресни плодове! Гранолата е препечено мюсли. С нея здравословната закуска може да бъде готова само за няколко минути. Освен това можете да я съхранявате за дълго време.

Granola

Съставки:

1 ½ кг овесени ядки
100 гр. настърган кокос
125 гр. ядки и семена, (смлени)
1 ½ ч. л. сол
2 ¼ ч. л. ванилова захар
200 гр. кафява захар или мед
300 мл. кокосово масло или зехтин
500 мл. вода

Приготвяне:

Смесете всички сухи съставки в голяма купа. Добавете към тях всички течни съставки и разбъркайте добре. Разтелете гранулата в две тави (ако имате само една, можете да направите това в две партиди)

1. Препечете гранолата във фурна на 75 ° С  за около 10 часа. След това дигнете температурата на 150 ° C в продължение на 10-15 минути, докато стане златисто-кафява.

2. Или Изпечете гранолата при 125 ° С  докато изсъхне и стане златисто кафява. Важно е да се разбърква често - на всеки 20-30 минути. Така може да отнеме 1 ½ - 3 часа за печене на гранолата. Използвайте таймер и настройте таймера да звънни на 20 минути, така че да не забравите да проверите фурната.

Съвет:

За разнообразие могат да се добавят сушени плодове в последните 10 минути. Можете също така да прибавите бадемова есенция или малко горчив екстракт от бадеми. Рецептата може да варира безкрайно според вкуса и наличността на съставките. Количеството олио и захар определят дали гранолата става рохкава (ако използвате по- малко / олио и захар) или хрупкава (повече и от двете).

Благодарение на https://lifestyletv.se/