Рецепти >  Вегетарианска лазаня

Вегетарианска лазаня
За 6-8 порции

Не познавам много хора, които не обичат лазаня – бял сос, хрупкава паста и зеленчуци. Това е рецепта за вегетарианска лазаня, която вместо сирене съдържа сос от кашу и тофу. Има прекрасен вкус!

 

Tofu and Spinach Lasagna

Съставки:

270 г тофу
350 г спанак - свеж или замразен
1 лук, нарязан на ситно
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
400 г нарязани домати - пресни или от консерва
500 г доматен сос
5-6 сушени нарязани домата, (по желание)
1 с. л. зехтин

2 с. л. вода
1 с. л. босилек - свеж, сух или замразен, нарязан
1 с. л. риган - свеж, сух или замразен, нарязан
2 с. л. зеленчукова подправка

250 г кори за лазаня, пълнозърнести

Приготвяне:

Загрейте фурната предварително.

В тиган задушете лука и чесъна, докато омекнат със зехтина и водата, за да не залепнат. В по-голям съд прибавете задушените лук и чесън, нарязаните доматите, доматеният сос, спанака и подправките, разбъркайте добре, оставете на котлона, докато заври, и след това намалете на по-ниска температура и оставете на котлона за още 10 минути. 

Бял сос:
120 гр. кашу, сурово

800 мл. вода
2-3 ч. л. сол
3 с. л. царевично или картофено нишесте
½ с. л. лимонов сок

Гарнитура:
1 с. л. слънчогледови семки, сурови
½ с. л. сусам, суров

За белия сос: Поставете всички съставки в блендер и разбийте добре, докато се получи фина смес. След това изсипете соса в дълбок съд и поставете на котлона, докато стане по-гъст и кремообразен.

В дълбока тава поставете на дъното тънък слой сос със спанак, след това слой кори за лазаня, слой тофу, слой сос от спанак и отгоре слой бял сос, след това отново кори от лазаня, повторете това няколко пъти, докато ви свърши соса, като завършите с бял сос, и поръсете отгоре слънчогледовите семки и сусама.

Поставете във фурната на 200 градуса за около 30 минути.

Благодарение на https://lifestyletv.se/