Природните бедствия и измамите на Сатана

  Днес разделителната линия между формалните християни и невярващите е почти незабележима. Църковните членове обичат същите неща, които обичат и светските хора, и са готови да се присъединят към тях; а Сатана е решен да ги обедини в едно и по този начин да укрепи каузата си, като привлече всички в редовете на спиритизма. Католиците, които се хвалят с чудесата като белег на истинската църква, лесно ще бъдат измамени от тази чудотворна сила. И протестантите, които са отхвърлили щита на истината, също ще бъдат заблудени. Католици, протестанти и невярващи ще приемат еднакво охотно външната форма на благочестието, без да притежават неговата сила; и ще виждат в обединението едно велико движение за обръщането на света към Бога и водещо до настъпването на дългоочакваното хилядагодишно царство Милениума.

Чрез спиритизма Сатана се явява като благодетел на човешката раса, който изцелява болестите на хората и съобщава, че носи нова и по-възвишена система на религиозна вяра. Но в същото време се стреми да причинява единствено смърт.

506-darkness

  Изкушенията му повеждат тълпите към гибел. Невъздържанието заема мястото на разума и това довежда до сладострастие, разногласия и кръвопролития. Сатана обича войните, защото те събуждат най-долните страсти на душата, а след това хвърлят в гроба своите жертви, потопени в пороци и кръв. Целта му е народите да воюват един против друг, защото така може да отклонява умовете на хората от подготовката за великия Божи ден.
   Сатана работи и чрез природните стихии, за да събира „реколтата“ си от непокаяни души. Той е изучил тайните на природната лаборатория и използва цялата си сила, за да контролира силите на природата, доколкото Бог му позволи това. Когато му се разрешава да порази Йов, колко бързо са унищожени стадата, слугите, къщите, децата му – бедите следват бързо една подир друга. Само Бог пази Своите създания и ги обгражда със стражи срещу властта на унищожителя.

Но християнският свят е презрял закона на Йехова. И Господ ще направи точно това, което е заявил, че ще направи – ще оттегли благословенията си от земята и ще отдръпне защитата Си от тези, които се бунтуват срещу Неговия закон и учения и принуждавати други да вършат същото. Сатана контролира всички, които не са пазени от Бог по специален начин. Той ще показва благоразположение към някои хора и ще им помага да забогатяват, за да осъществява собствените си планове, а ще нанася нещастия върху други и ще ги кара да вярват, че това е Божие дело.

jonathan-riley-unsplash

Представяйки се пред тях за велик лекар, който може да излекува всички техни заболявания, дяволът ще причинява болести и бедствия, докато гъсто населени градове се превърнат в развалини и запустеят.

  Той действа и сега. Упражнява силата си по хиляди начини: чрез катастрофи и бедствия по земя и море, чрез огромни пожари, бушуващи торнада и страховити градушки, свирепи бури, наводнения, циклони, приливни вълни и земетресения. Унищожава зреещата реколта и причинява глад и нещастия. Изпуска във въздуха смъртоносни зарази и хиляди хора загиват. Тези бедствия ще стават все по-чести и по-разрушителни. Ще поразяват и хора, и животни. „Жалее и вехне земята (…) Чезнат високопоставените от народа на земята. И земята е осквернена под жителите си, защото престъпиха законите, не зачитаха наредбата, нарушиха вечния завет“ (Исая 24:4, 5).

А след това големият измамник ще убеди народите, че Божиите служители са причината за всички тези бедствия. Именно хората, които са предизвикали неодобрението на Небето, ще обвинят за всички свои беди онези, чието послушание към Божиите заповеди е постоянен укор спрямо тях.

tornado-572

  Ще бъде обявено, че хората оскърбяват Бога, като нарушават неделята, и че този грях причинява бедствията, които няма да престанат, докато не бъде строго наложено нейното спазване. Ще се твърди, че тези, които представят изискванията на четвъртата заповед и по този начин подкопават уважението към неделята, са смутители на народа, пречещи да се възвърне Божието благоразположение и материалното благосъстояние. Това ще е повторение на обвинението в древността, хвърлено със същото „основание“ към Божия служител: „И когато Ахав видя Илия, Ахав му каза: Ти ли си, който докара беда на Израел? А той отговори: Не аз докарах беда на Израил, а ти и твоят бащин дом, защото оставихте заповедите на Господа и последвахте ваалимите“ (3Царе 18:17, 18). Когато тези лъжливи обвинения разпалят яростта на хората, те ще се отнесат към Божиите посланици по същия начин, както отстъпилият Израел – към Илия.

(Из книгата "Великата борба", гл. 36 - Предстоящата битка, автор: Елън Уайт)

0